Vestfoldantologi
I Vestfold, barndommens fylke, finnes det et forlag som heter Liv Forlag. I forbindelse med Litteraturuka i Vestfold 2011 lanserte de antologien "Vestfoldliv 2011" med brask og bram. Den består av hele 120 tekster, forfatterne spenner fra upubliserte forfattere til størrelser som Ingvar Ambjørnsen og Margaret Skjelbred, og er på veien dit innom alle gradvise overganger derimellom. Jeg, for eksempel. Jeg klarte å snike med noen tekster. Og påtok meg utfordringen med å designe omslaget!
I dagens Tønsbergs Blad skriver bokanmelder Finn Stenstad følgende om samlingen:
La de hundre blomster blomstre
AV FINN STENSTAD
‘Et av særtrekkene i norsk litteratur på 1970- og 1980-tallet var den regionale, litterære oppblomstringen der skriveglade mennesker fikk slippe til med sine tekster, enten på lokale forlag eller, som i Nord-Norge, i samarbeid med Tiden forlag, et av de store, anerkjente nasjonale utgiverne.
Bakteppet for denne bølgen kan blant annet tilskrives kulturdemokratisering, oppvurdering av dialekt og lokal tilhørighet og en genuin jakt på nye forfattertalenter. Mange av antologiene som kom, er i dag interessante i historisk perspektiv. Jeg kjenner den nordnorske litteraturbølgen godt. Blar vi i tekstsamlingene som kom i de to tiårene, finner vi forfatternavn som siden kom til å prege norsk samtidslitteratur. Her fikk eksempelvis Herbjørg Wassmo og Laila Stien sine første tekster publisert.
Den gang hadde avgjort regionale antologier sin verdi. Hva så i dag? Bok-Norge er totalt forandret, ikke minst på grunn av ny teknologi og framvekst av forlagspraksis som åpner for individuelle utgivelser bare man er villig til å betale for dem. I tillegg vet vi at konkurransen om å nå ut til publikum er hardere i dag enn for tretti-førti år siden fordi antall nyutgivelser er betydelig flere enn før.
La dette være bakgrunn for min vurdering av den rykende ferske tekstantologien «Vestfold LIV 2011» der 120 tekster fra 54 bidragsytere i alle aldere blir gitt stemme, takket være det aktive LIV forlag i Larviks tekstkonkurranse som utløste det utrolige antallet på syv hundre tekstbidrag. Det sier mye om den skrivelyst og skriveglede som finnes i Vestfold i dag.
Tekstene som møter oss i samlingen, faller i to deler, én lyrikkbolk og én fortellings- og novelledel. Her finner vi rutinerte og allerede etablerte forfattere som for eksempel Ingvar Ambjørnsen, Margaret Skjelbred, Thomas J.R. Marthinsen og Lillian Wirak Skow. Sistnevnte skriver for meg det kanskje beste diktet i lyrikkpassasjen med sin «Vårvals i Vestfold», der rim og rytme sikkert veves inn i personlige og bærende metaforer og språkbilder. Visa roper på en komponist.
Prosatekstene er en blanding av tradisjonelle fortellinger, erindringer eller små brokker av livshistorier. Som regel greit og godt fortalt. Skarpest er den svært talentfulle Thomas J.R. Marthinsen fra Sandefjord som her følger opp i samme spor som han gjorde med sin debutsamling «Du» fra 2010.
I sum har dette blitt en leseverdig antologi, som kan gi blide stunder ikke bare for bidragsyterne som her har sluppet til, men for nysgjerrige litteraturinteresserte, også utenfor fylkesgrensene.’
© TØNSBERGS BLAD 2011.