søndag, desember 02, 2012

Alicia Keys - med ild i sjelen

 
For deg som allerede har «Girl on fire» på fast rotasjon i Wimp eller Spotify: her er intervjuet jeg gjorde med Alicia Keys for Dagbladet Magasinet siste helg: 

Alicia Keys (31) er tilbake etter tre års stillhet. Hun har blitt eldre. Hun er blitt mor. Og hun føler seg mer sexy enn noensinne. 

- Four more years!
Jo da, Alicia Keys var også en av kjendisene som stilte opp for at USAs president Barack Obama skulle bli gjenvalgt. Men i motsetning til de fleste andre gikk engasjementet også den andre veien. Førstedama Michelle Obama skrev på en blogg noen dager før valget at Alicia Keys er en kraftfull stemme for kvinner over hele verden. Et forbilde å se opp til for unge, håpefulle. Og så måtte hun innrømme at Alicia Keys' musikk ligger inne på fast rotasjon på presidentparets Ipoder.
- For oss som bor så langt nord i verden virket det ikke som det egentlig var så stor forskjell på Mitt Romney og Barack Obama. Men du som bor i New York: Hvor viktig var det at Obama gikk seirende ut?
- For meg var det ekstremt viktig. Helt ærlig, så tror jeg også det var ekstremt viktig for USA at Obama vant. Han er en mann som ikke tar hensyn til hvor mye du tjener eller hvor klok du er før han respekterer deg. Og dét gjør at jeg tror det kommer til å vise seg som veldig viktig også for resten av verden at han vant.
- Det hadde ikke lovet like godt med Romney?
- Uff, jeg tror det ville blitt en alvorlig tilbakegang, at vi ville havnet der vi var sist en republikaner var president. Og, you know, det var ikke et spesielt bra sted å være.

Alicia Augello Cook, som hun egentlig heter, kom på banen i 2001 med debutalbumet «Songs in A Minor». Hun skapte umiddelbar røre i musikkverden: Hvor hadde hun vært? Hvor hadde hun gjemt denne gullstrupa? Hun gikk seiersrunden på flere pris-utdelingsseremonier, blant annet sanket hun inn hele fem Grammy-priser. I åra som fulgte ga hun ut ytterligere tre album, og også de ble overdrysset med priser.
Og fansen? Den har sørget for at hun i dag er en av de mest innbringende r&b-musikerne i verden. Totalt har hun vunnet fjorten Grammy-priser, solgt mer enn 30 millioner album på verdensbasis - og rukket å være skuespiller i filmene «Smokin' Aces», «The Nanny Diaries» og «Bienes hemmelige liv». Nå, like før hennes femte album «Girl on Fire» slippes, har hun annonsert at det er en helt ny Alicia Keys vi kommer til å få se. Hun er ikke lenger tjue år gammel. Hun har bikket tredve.
- Alt ved meg er nytt. Jeg har fått en sønn, for to år siden. Jeg er gift. Det har gjort at jeg er sikker på hvilken retning jeg vil ta i livet, hvilket liv jeg vil leve. Hva jeg vil og hva jeg ikke vil fylle livet mitt med. Jeg har tatt steget fullt ut i min kvinnelighet.

Og nettopp det er hovedbudskapet hennes i forbindelse med den nye plata: At nå er hun ett hundre prosent kvinne. Og ikke bare kvinne, men en helt bestemt kvinne. Hun er ett hundre prosent Alicia Keys. I en video på hjemmesida si sier hun at hun føler seg som et villdyr i bur nå før lanseringa. For hun brenner av lyst etter å vise sin nye kvinnelighet.
- Har du vært redd for å være deg selv tidligere?
- Nei, jeg var ikke redd. Jeg var bare ikke klar for det, jeg hadde ikke det samme perspektivet. For meg handler det om å vokse opp. Å få større kontroll over meg selv, bli bedre kjent med meg selv. Mer bevisst om hvem jeg er. Og det kan man ikke bestemme seg for, det kommer fra erfaringer. Og erfaringer kommer av tid.
- Du har vært i musikkbransjen i et drøyt tiår. Har du lært noe?
- Jeg har lært mye. Først og fremst har jeg skjønt akkurat hvor velsignet og kraftfull musikken er. At uansett hvilket land du bor i og hvilket språk du snakker, uansett hvilken religion du har og hvem du er, er musikken noe vi har felles, noe vi kan møtes i.
Hun har også lært at det er en del «bullshit».
- Det har vært mennesker som har dratt og trukket i meg og ført meg til steder jeg ikke egentlig ville gå. Det viktigste jeg har lært er at det finnes folk som elsker deg - og så finnes det folk som, vel, ikke elsker deg. Og dem skal du unngå, dem skal man for alt i verden kvitte seg med hvis man har dem rundt seg.
- Men er ikke det vanskelig?
- Jo. Og spesielt var det vanskelig i begynnelsen, da jeg hadde mitt gjennombrudd. Jeg var bare nitten år, hadde ikke barn og ingen helt nær familie som kunne vise meg hvor viktig det var å balansere jobb og fritid. Problemet var at jeg ikke visste hvor grensene gikk, jeg visste ikke engang at det var viktig å sette dem. Nå har jeg skjønt at det er en læringsprosess. Og at det er den riktige veien å gå - å sørge for å få balanse i livet.
- Hvis du kunne dra tilbake i tid, hva skulle du gjerne ha sagt til den Alicia Keys som akkurat skulle til å utgi superhiten «Fallin'»?
- Jeg ville bare sagt: «Vær fri. Vær deg selv. Lytt til hjertet ditt. For dit hjertet ditt ber deg gå, det er alltid den rette veien.»

I musikkvideoen til «Fallin'» var det en street smart Alicia Keys som viste seg fram for verden. Ei hiphop-jente fra Hell's Kitchen i New York, bydelen som den gang levde opp til navnet sitt. Det ryktes at Keys pleide å gå med kniv da hun vokste opp. Bare sånn i tilfelle. Med Alicias rastafletter og attityde hadde verden fått en ny musikkyndling. En som kunne synge fletta av de aller fleste. Ei jente med bein i nesa.
Elleve år seinere er kule lærjakker og fancy frisyre byttet ut med støvsugerskaft og småbarn. I musikkvideoen til «Girl on fire» - tittellåta fra den nye cd-en - tar hun seerne med til et slags moderne 1950-tall. Hun både støvsuger, vasker og rydder, skifter klær på to småtasser og lager mat til mannen. Hadde det ikke vært for at hun også synger, skulle man tro hun har blitt litt satt, den godeste Alicia. I det minste litt gammeldags.
- Ikke for å fornærme deg, men hvordan føles det å bli eldre? Jeg mener, du er blitt mor, du er gift, du er 31 år gammel…?
- Vet du hva? Jeg elsker det! Jeg er mer sexy enn jeg noen gang har vært. Jeg føler meg sterkere enn noensinne, livet mitt er fylt med mer kjærlighet og mening enn jeg har opplevd før. Dette er den beste tiden i mitt liv. Jeg er mer meg selv. Så hvis det er hit vi kommer når vi blir eldre, vel, så gleder jeg meg til fortsettelsen.

Før alt dette, i 2008, snudde medienes bilde av Alicia Keys. For første gang fikk hun smake den andre siden av å leve et liv i offentlighetens uslokkelige lys: Hun forelsket seg i en mann som allerede var gift. Hiphop-produsenten Swizz Beatz, som Kasseem David Dean (34) kaller seg. Hans kone, Mashonda, sørget for en offentlig skittentøyvask av en skilsmisse. Blant annet skjelte hun ut Alicia Keys gjennom Twitter. Med 140 tegn per melding, ble det en del meldinger før hun hadde fått sagt sitt om eksmannens nye kjæreste.
Så det er kanskje ikke usannsynlig at Mashonda er en av dem Keys sikter til når hun snakker om dem som ikke akkurat elsker henne.
Keys og Dean giftet seg på Korsika i 2010. Keys var allerede gravid, og paret fikk det ufødte barnet velsignet i en zuluseremoni i Sør-Afrika. Der sto de, under et fikentre kalt «Det helende treet», for å forsikre seg om at alt skulle gå bra - med dem selv og barnet. I oktober 2010 ble Egypt Daoud Ibarr Dean født.
Og Alicia Keys' verden forandret seg altså fullstendig.
Selv om hun har fått lagd en versjon av en av sangene med stjernerap-erne 50 Cent og Dr. Dre og fått Nicki Minaj med på den nye plata, er hun ikke i tvil om hvem som er hennes største bidragsyter. Det er sønnen Egypt (2), det. Hvis man hører nøye etter på den nye plata, har den lille gutten fått slippe til mot slutten på en av sangene.
- Sønnen din har sin barndom nå. Hvis du ser hans framtid for deg, hva er det viktigste vi trenger å gjøre noe med i verden her og nå?
- Det mest prekære er moder jord. Tar vi innover oss all forurensningen, all forsøplingen, burde det bli tydelig for alle og enhver at vi ikke kan fortsette slik. Det vil få uante konsekvenser ikke bare for oss, men for alle dem som er barn nå og som skal bo her i åra som kommer. Vi blir rett og slett nødt til å passe bedre på planeten vår.

I tillegg til å høste priser og utgi sjelfull, vakker musikk - som hun forresten selv skriver og produserer - har Alicia Keys engasjert seg i veldedig arbeid. Og nei, da tenker vi ikke på at hun sørget for å få Obama gjenvalgt. Allerede som 22-åring var hun med på å stifte «Keep a child alive» - en organisasjon som arbeider for å bedre vilkårene for barn og unge med hiv og aids. Slikt er ikke hverdagskost for en 22-åring.
- Noen har en gang omtalt deg som den yngste sangeren med den eldste sjelen de kjente. Stemmer det?
- He-he. Ja, sannsynligvis. Jeg har nok en gammel sjel, det tror jeg at jeg har hatt siden jeg var liten jente. En eller annen form for visdom som liksom ligger i meg.
- Du virker så selvsikker og rolig, men har du øyeblikk hvor du føler du må spille en rolle? Jeg mener, har du dager hvor du har det kjipt, men likevel føler du må smile fordi du er Alicia Keys?
- Absolutt. Men mindre enn før. Jeg hadde en idé om at jeg skulle være en perfekt person hele tida, en som alltid var blid mot alle. Men…det er jo ikke akkurat realistisk. Nå er jeg heldigvis et menneske som har lett for å smile, men etter hvert som jeg har blitt eldre har jeg lært at det er ok å ha dårlige dager. Poenget er bare å være ærlig med seg selv, ikke late som for noen andres skyld. Så blir det ikke så krevende å ikke ha det bra likevel.
 

© Dagbladet Magasinet 2012.

3 kommentarer:

Thomas sa...

Du skal ikke kimse av grass, vettu! Det er noe av det mest hardføre som finnes.

Anonym sa...

Needs watering

Thomas sa...

Hehe, så det mener du?

Hei!

Her skriver forfatteren og journalisten Thomas J.R. Marthinsen. Oppvokst i Sandefjord, bosatt i på Fyn i Danmark. Skriver nyhetsbrevet Hundre prosent.


Siste utgivelse: "Vi" (2023)

Arkiv

Arkivet fra 2004 til
2007 er tatt av lufta.


Drevet av Blogger.
Kjøp Selvportrett ved gravstøtte hos haugenbok.no!
Kjøp 'Du' som e-bok hos haugenbok.no!
Klikk for å lese hva folk har sagt om bøkene mine!
La oss snakke om 22. juli av Thomas J.R. Marthinsen
"Vi" er en novellesamling. På nynorsk. Nettopp utkommet!
La oss snakke om 22. juli av Thomas J.R. Marthinsen
La oss snakke om 22. juli av Thomas J.R. Marthinsen

"La oss snakke om 22. juli" er en sakprosabok for barn som handler om terrorangrepene 22. juli 2011. Målgruppe? 9-99 år.