torsdag, desember 03, 2009

«Du»-omslaget


Sånn blir «Du» seende ut når den lander i bokhandlene 23. januar. Jeg visste fra første stund at jeg hadde lyst til å utforme coveret på min egen bok. Hvorfor? Fordi jeg er en sucker for godt design. Jeg liker fine ting like sterkt som jeg misliker stygge ting. Og naturligvis fordi eierskapsforholdet til boka er sånn noenlunde overveldende.

Fikse ideer som dette er noe forlagene møter fra tid til annen. Og noen ganger fungerer det veldig bra, bare se på omslagene til Johan Harstads bøker. Andre ganger er sikkert forslagene forfattere kommer med, direkte hårreisende stygge. Jeg fikk heldigvis overtalt Gyldendal til å i det minste la meg få lov til å gjøre noen forsøk.

Resultatet etter noen måneders fram og tilbake, er denne forsiden som gjentar det samme torsobildet tolv ganger. Fotografen bak bildet heter Richard Eriksen. Jeg ramlet over bildet på en av mine jaktrunder. Og visste at dét måtte bli bildet. Lykkelig nok var det ikke nei i hans munn da jeg spurte.

Men før jeg kom dit, var jeg innom en rekke utkast. Her er noen av dem:

9 kommentarer:

 1. Hvis du har laget alle disse utkastene selv, er det imponerende. Det endelige resultatet virker uansett som det riktige.

  SvarSlett
 2. Artig å få sjå nokre av utkasta.
  Det endelege coveret er flott. Liker ordspelet i tittel/forfattar. (Tilsikta?)

  Polaroidutkastet var også fint.

  SvarSlett
 3. Tehme Melck: Ja, takk, jeg har lagd dem selv. Kult at du syntes det endelige coveret passer!

  Midifila: Takk! (;P)

  SvarSlett
 4. Jeg er ikke begeistret for den endelige versjonen. Derimot er jeg svak for flere av utkastene, ikke minst liker jeg anslaget som gis i versjonen med TLJ (for øvrig skulle jeg gjerne sett flere av dem i et litt større format).


  VK

  SvarSlett
 5. Jeg var også selv svak for Mister Jones, og det var forlaget også, men det ble rett og slett klin umulig å få lov til å bruke det (selv om jeg har tatt bildet selv, i Japan!).

  Jeg kan godt legge dem ut i større format. Og må jeg spørre hva det er som gjør at du ikke er begeistret?

  SvarSlett
 6. hvor er knausgård bind 3 anmeldelsen, i fare å høre som din redaktør, men dog:P

  SvarSlett
 7. Den kommer, Joakim! Jeg er i gang, men det er bare litt annet som har kommet opp. Men sjekk tilbake om ikke så lenge, så ligger den her! =)

  SvarSlett
 8. Mja, si det. Jeg tror mye ligger i kombinasjonen mellom tekst og bilde: "Du" snakker svært direkte til meg, men bildet som akkompagnerer det hverken speiler meg, er meg, symboliserer meg eller inneholder noe jeg identifiserer meg med.

  Jeg skjønner det dessuten ikke, jeg forstår ikke hva det er jeg ser. Jeg ser en bar overkropp og et nesten usynlig ansikt (det er forresten bra, det med ansiktet), men på en bakgrunn av hva? En fjordarm? Noen trær og tre strandstoler?

  VK

  SvarSlett
 9. Jeg skjønner, men så håper jeg at omslaget gir mer mening når du har lest boka, da tør forbindelsen mellom tittelen og bildene bli tydelig(ere). Håper jeg.

  (Og jeg er enig, det med ansiktet er bra, det var det som gjorde at jeg valgte bildet.)

  SvarSlett

Superpopulært: