fredag, juli 02, 2010

På isolasjon

Nei, jeg snakker ikke om meg selv og Dagblad-tilværelsen. Det har kommet ut en diktsamling, nå nylig, utgitt av en 24-åring. Som sitter i fengsel. Som bestemte seg, da han ble dømt til å sone 15 år for et drap, for at han ikke skulle miste sin egen autoritet. Sin egen identitet. Jeg leser ikke ofte dikt. Men jeg fikk «Isola» i posten. Og da jeg først begynte å lese, klarte jeg ikke slutte før den var ferdig. Det er en merkelig bok. Den har en kraft som er mørk som natta og lys som morgenlyset. Samtidig. I et intervju i dagens A-magasinet sier forfatteren (som er intervjuet i løpet av sitt månedlige permisjonsdøgn) at han tenker at mennesket har tusen sider. I den tynne boka hans får du se noen av dem. Et glimt inn i en verden du ikke kjenner. Den begynner sånn:

«Hva er denne boka? Den er ting jeg har skrevet på iso. Hva er iso? Iso er isolasjon. Når du bryter eller blir beskyldt for å bryte reglene i fengselet blir du sendt til isolasjonsavdelingen som utgjør fengselet i fengselet.»

– JOHN MANGLER (pseudonym), «ISOLA», CappelenDamm 2010.

11 kommentarer:

 1. Ja, det står om han i A-Magasinet idag også.

  SvarSlett
 2. Ja, jeg så det, det var også derfor jeg fikk ut fingeren og fikk skrevet noe om boka. Det er lenge siden jeg leste den, og siden har jeg ikke hørt noe. Men så, vips! leste jeg om den idag. Har du lest den?

  SvarSlett
 3. Nei, jeg har ikke lest den. Antagligvis kommer jeg til å nøye meg med de smakebitene som ble presentert i A-Mag. Intelligent og velformulert av en ung mann. Men-men. En kald fisk, dette, som ikke viser spor av anger.
  Mer overraskende at en morder som soner 15 år får månedlige 1-dagspermisjoner.
  Og hva skal han med PASS ?

  SvarSlett
 4. Oj! Du har en blogg også!

  Jeg googla nettopp "forfatterstudie i bø", fordi jeg begynner der til høsten og er veldig nysgjerrig, og da var det at jeg plutselig kom inn på et gammelt innlegg på denne bloggen, et gammelt innlegg om akkurat det. Om forfatterstudiet. Og jeg har jo lest boka di. Den er så bra! Jeg liker den så godt. Etter å ha lest bare et par av tekstene var jeg nesten overbevist om at den kom til å bli en favorittbok. Og det er den også.

  Ville bare si det.

  Og at jeg gleder meg til å lese neste bok, når den kommer.

  -

  Isola virket interessant!

  SvarSlett
 5. Hehe, ja, Geir, godt spørsmål hva han skal med pass. Og jo, han kan kanskje virke som en kald fisk, men det er jo isåfall interessant å høre hva en kald fisk har å si, også?

  SvarSlett
 6. Jøss, takk, Eirin. Så hyggelig å høre at du har lest og likt boka. =)

  Og så bra at du skal begynne i Bø. Gled deg, det er hardt, men også jævla gøy.

  SvarSlett
 7. Boka har jeg ikke lest, men jeg koste meg med intervjuet i helgen. Så var det da også ført i pennen av en journalist jeg begynner å utvikle en spesiell respekt for.

  VK

  SvarSlett
 8. Enig, han er ikke den dummeste å følge med på.

  SvarSlett
 9. Hei! Vi inviterer til bokbloggertreff i august, hyggelig hvis du ville være med! http://bokmerker.org/?p=6944 (Facebookevent her: http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=102118659841381&ref=ts)

  SvarSlett
 10. Definitivt spennende - kanskje det er på tide å begynne og lese dikt?

  SvarSlett
 11. Disse er iallfall en kul inngang, Kasiopeiia. Og kristin, takk for invitasjonen, men jeg tror dessverre jeg må stå over!

  SvarSlett

Superpopulært: