tirsdag, juli 15, 2014

Selvportrett ved gravstøtte

Oi, som jeg har gledet meg til å skrive dette jeg nå sitter her og skriver! Det har holdt hardt å holde kjeft, men det har holdt. Av grunner jeg har vært inne på tidligere, og en drøss andre. Men i dag klarer jeg ikke holde meg lenger.

Jeg har skrevet en ny bok!

Det er en roman, for svingende. Den heter «Selvportrett ved gravstøtte». Og den lanseres 15. september, det vil med andre ord, kjære leser, si temmelig nøyaktig to måneder fra i dag. Og omslaget kommer til å se slik ut. Illustrasjonen er lagd av den australske kunstneren Samantha Small (mer om henne og omslaget senere, det lover jeg) – og selve omslaget er omhyggelig snekret sammen av undertegnede, slik tilfellet også var med «Du» i hine, hårde dager.

Om jeg et lite øyeblikk våger meg å være personlig, og det våger jeg naturligvis, så vil jeg bare si at jeg føler meg som en gutt som har holdt på i sløyden gjennom hele barneskolen – og endelig kan vise fram Fjæla. Slik. Når det er sagt, er jeg ennå ikke helt på det rene med hva jeg skal si om den nye boka. Ikke ennå. Ikke nå. Derfor nøyer jeg meg med å sitere fra Gyldendal, og de skriver rett og slett følgende:

Om retten til å skrive om sitt eget liv. Og hvilke følger det kan få. 

En ung mann omkommer i en ulykke. Tilbake sitter den eldre broren i sorg og fortvilelse. I et forsøk på å forsone seg med det uforståelige tapet skriver han en roman, om livet sitt, om hvordan han og søsknene hadde det i oppveksten. Han viser manuskriptet til foreldrene. Det får faren til å bryte all forbindelse med ham. 
     Nå er han snart tretti år. Kona hans er høygravid og kan komme til å føde når som helst. Samtidig har han ikke hatt kontakt med faren sin på to år. 
     Selvportrett ved gravstøtte er en roman om brødre, sønner og fedre. Om hvem man ligner på – og hvem man vil være. En roman om ensomhet og kjærlighet i familien. Om retten til å skrive om sitt eget liv og de som har hatt betydning for det. 
     Men først og fremst er det en roman om mannlige familiemedlemmer som plutselig blir borte. Og et nytt som er på vei. 

Skulle det være noen utålmodige sjeler, kan boka allerede forhåndsbestilles. For eksempel her.

18 kommentarer:

HL sa...

Om retten til å skrive om eget liv er en fin beskrivelse. Og jeg skjønner at boka har innhold. På mange plan, flere etasjer, gjennom flre skoletrinn. Bra snekra! Håper jeg får tak i boka i september. Gratulerer!

Aleksandra sa...

Jeg ser frem til å lese boken din, Thomas:)

Thomas sa...

Takk, Helene, jeg håper den lever opp til inntrykket du får. Og hvis du ikke får tak i, så må du si fra! Og Aleksandra, takk!

annkolaas sa...

Gratulerer! Gleder meg til å lese den.

Thomas sa...

Takk for det, Lena!

Mudern sa...

Stolt av deg Thomas ;) Gleder meg på dine vegne, og til å endelig få lese boka ;)

Thomas sa...

Takk, mamma! Det blir spennende.

IngerEliasdottir sa...

Hei - har hørt at du skriver ny bok...den skal jeg kjøpe. Sommerhilsen til deg!

Anonym sa...

"Bestilles asap!" - Strang

Thomas sa...

Takk, Strang! =)

Thomas sa...

Velkommen, Inger Eliasdottir, å hyggelig å høre! God sommer!

Janicke sa...

Fantastisk! Gratulerer - gleder meg til å lese!

Thomas sa...

Hehe, enig! Blir fint å se hva du synes!

Anonym sa...

Skriving er terapi. Jeg ser fram til å dykke ned i havet ditt.

VK

Thomas sa...

VK, takk for det!

Hilde sa...

Hei!
Jeg har aldri hørt om deg, men leser veldig mye. Prøver å gå litt utenfor bestselgern, og ofte tar jeg bare ut en bok helt tilfeldig...Kjøpte din i går . Det var restene etter Mammutsalget, så jeg betalte bare 49 kroner for den. Nå har jeg kommet til side 100, og jeg er storfornøyd!!! Jeg bare elsker måten du skriver på, så observant, uten store fakter. Nå er jeg veldig opptatt av språket i bøkene, og denne river meg med. Gleder meg til resten av boka,-og jeg gleder meg til resten av forfatterskapet, du unge mann:) Lykke til, og jeg vil helt klart anbefale boka di til andre. Neste bok blir Du, for jeg er glad i noveller også:)

Hilde sa...

Hei!
Jeg er en voksen dame som holder på å lese boka di. Kjøpte den helt tilfeldig i går, hvor rester etter Mammutsalget lå stablet. Det blir som en slags skattejakt det, når jeg ofte plukker tilfeldig på denne måten, og denne gang fant jeg skatten!! Er på side 100 nå, og jeg er bergtatt av språket ditt, og måten du bygger opp handlingen. Lykke til videre, unge mann. Jeg skal definitivt lese mer av deg, og jeg skal anbefale deg til andre:))

Andrea sa...

Hei Thomas
Endelig kom den nye boken din, som plutselig ikke er så ny lenger, men som definitivt skal leses. Håper du har det bra. Hilsen din gamle venn Andrea :-)

Hei!

Her skriver forfatteren og journalisten Thomas J.R. Marthinsen. Oppvokst i Sandefjord, bosatt i Danmark. Skriver nyhetsbrevet Hundre prosent.

Arkiv

Arkivet fra 2004 til
2007 er tatt av lufta.


Drevet av Blogger.
Kjøp Selvportrett ved gravstøtte hos haugenbok.no!
Kjøp 'Du' som e-bok hos haugenbok.no!
Klikk for å lese hva folk har sagt om bøkene mine!
La oss snakke om 22. juli av Thomas J.R. Marthinsen
"La oss snakke om 22. juli" er en sakprosabok for barn som handler om terrorangrepene 22. juli 2011. Målgruppe? 9-99 år.

Superpopulært: