søndag, mai 25, 2008

Ute av verden – igjen

Selv om boka kom da jeg bare var fjorten år gammel, i 1998, leste jeg Karl Ove Knausgårds "Ute av verden" i en stor jafs. For tre-fire år siden leste jeg den på nytt. Og nå er jeg gud hjelpe meg i gang igjen. Innimellom øktene foran PCen ligger jeg ute på terrassegulvet, godt innsmurt i solkrem, man vil ikke risikere noe i disse dager (og man har tross alt vært i Australia og sett hva sola gjør om man lar den), og leser "Ute av verden" i lange, nytende drag. Knausgård var den første debutanten noensinne som vant Kritikerprisen for sin første bok. Sjelden har en pris vært så velfortjent. For de som ikke har gitt seg i kast med historien om den 26 år gamle læreren Henrik Vankel som forelsker seg hodestups i sin trettenårige elev Miriam: Gjør det!

At Dagbladets avdøde sjefsanmelder Øystein Rottem utropte boka til "høstens sensasjon" da den kom, er ikke rart i det hele tatt. Det er en av de beste bøkene som er skrevet på norsk på veldig, veldig, veldig lenge.

2 kommentarer:

Spectatia sa...

Oj, dette var moro å høre!

Jeg fikk levert Ute av verden for omtrent en uke siden, med den siste bokbestillingen fra nettbokhandelen, og nå ligger den i en haug sammen med blant andre Sontag, Ishiguro og Gombrowicz her på bordet og venter på meg.

Har tenkt å ta fatt på den når sommerferien begynner, for det kommer jo til å passe så fint å lese norsk i Norge.

Thomas sa...

Det høres ut som en win-win-situasjon, spør du meg, Spectatia! Gled deg!

Hei!

Her skriver forfatteren og journalisten Thomas J.R. Marthinsen. Oppvokst i Sandefjord, bosatt i Danmark. Skriver nyhetsbrevet Hundre prosent.

Arkiv

Arkivet fra 2004 til
2007 er tatt av lufta.


Drevet av Blogger.
Kjøp Selvportrett ved gravstøtte hos haugenbok.no!
Kjøp 'Du' som e-bok hos haugenbok.no!
Klikk for å lese hva folk har sagt om bøkene mine!
La oss snakke om 22. juli av Thomas J.R. Marthinsen
"La oss snakke om 22. juli" er en sakprosabok for barn som handler om terrorangrepene 22. juli 2011. Målgruppe? 9-99 år.

Superpopulært: