tirsdag, februar 09, 2010

«Forførerisk og bittersøt»

Våknet opp til melding om ny anmeldelse, denne gang i Sandefjords Blad. Den er ikke lagt ut på nett, men her er den:

Flemming Hofman Tveitan

Sandefjordingen Thomas J.R. Marthinsen debuterte i januar med boken «Du». Den byr på 34 møter med forskjellige personer i like mange korthistorier.

Marthinsen er en ung forfatter, bare 25 år, og det er med en viss skepsis man gyver løs på lesningen. For hvilke refleksjoner og livsanskuelser har en såpass ung mann gjort seg som forsvarer et slikt prosjekt?

Bokens første historie, som handler om et samleie, og lite annet, blir en pinlig affære selv om den teknisk sett er svært godt skrevet. Der og da føler jeg meg ganske sikker på at mine bange anelser holder stikk. Det viser seg imidlertid raskt at Marthinsens usedvanlige fortellertalent raskt slår knockout på det infantile anslaget.
Som bokens tittel antyder, er alle historiene monologer til et du, en person fortelleren har et forhold til. Fra bitterhet, forakt eller en observasjon fra barndommen til kjærlighet.

Selv om historiene er helt løsrevet fra hverandre i innhold, hører de på et vis sammen. De er alle fortalt i det samme lave toneleiet som etterlater leseren med en følelse av trist forgjengelighet, men rikelige doser med underfundig komikk gjør at leseropplevelsen blir akkurat passe bittersøt.

Opplagt nok holder ikke alle de 34 historiene den samme høye kvaliteten, men variasjonsbredden i persongalleriet og forfatterens beherskelse av at hver setning skal drive historien videre, gjør at «Du» aldri blir kjedelig. Den er rett og slett vanskelig å legge fra seg. Thomas J.R. Marthinsen, som er både journalist- og forfatterutdannet unngår heldigvis en felle mange yngre forfattere går i; påtatt briljering i utålmodig iver etter å begå litteratur. . Marthinsen har fortalt at han alltid har ønsket å bli forfatter. Med «Du» har han befestet på en solid måte at det er nettopp det han er. Boken er i sum intet mindre enn et imponerende stykke debutantarbeid.

© Sandefjords Blad 2010.

4 kommentarer:

Tine sa...

Gratulerer med bokutgivelse og fin anmeldelse! Snublet i bloggen din via Bokelskere.no, skal bli en glede å følge deg :)
Hilsen Tine fra Bergen

Thomas sa...

Hei Tine, så hyggelig! Bra snublet!

Anonym sa...

Hei Thomas! Har nylig kjøpt "du" og lest den unna på under to dager! Én tekst og man er hekta, klarte ikke å legge fra meg boka! Kommer til å lese flere av fortellingene igjen og igjen. Fantastisk skrevet! Syns også at b-sidene dine her på bloggen er veldig fine, spesielt "Volda". Lykke til videre!

Thomas sa...

Hei Anonym! Tusen takk for fine ord! Kult at du likte fortellingene (også de små som finnes her).

Hei!

Her skriver forfatteren og journalisten Thomas J.R. Marthinsen. Oppvokst i Sandefjord, bosatt i Danmark. Skriver nyhetsbrevet Hundre prosent.

Arkiv

Arkivet fra 2004 til
2007 er tatt av lufta.


Drevet av Blogger.
Kjøp Selvportrett ved gravstøtte hos haugenbok.no!
Kjøp 'Du' som e-bok hos haugenbok.no!
Klikk for å lese hva folk har sagt om bøkene mine!
La oss snakke om 22. juli av Thomas J.R. Marthinsen
"La oss snakke om 22. juli" er en sakprosabok for barn som handler om terrorangrepene 22. juli 2011. Målgruppe? 9-99 år.

Superpopulært: