tirsdag, februar 02, 2010

«Litterære røntgenbilder»

«Du» har også blitt anmeldt - og omtalt - i dagens Tønsbergs Blad på en måte jeg ikke engang turte drømme om. Ingen av artiklene ligger på nett, så jeg legger dem ut her. Først er en artikkel om boka og anmeldelsen:

Ja, og her er den fantastiske anmeldelsen (om jeg så tør si):

Litterære røntgenbilder

Finn Stenstad

Å debutere med bravur er etter min mening en dekkende karakteristikk av sandefjordforfatteren Thomas J.R. Marthinsens første litterære arbeid, fortellingssamlingen «Du».

Boka består av 34 korttekster som alle har det til felles at de fortellingsteknisk er komponert som en dialog mellom tekstenes berettende jeg og hver av fortellingenes du-person. Dette originale berettergrepet gir stoffet en nærhet, intimitet og kraft som virkelig berører. Slik blir tekstene en serie med snap shots med røntgenbildets gjennomlysende intensitet. Det er stor variasjonsbredde i persongalleriet forfatteren gjør oss kjent med. Her er ungdomsportretter, presentasjon av eldre kvinner og menn, kjærester og samboere. Tilfeldige mennesker som jeg-fortelleren møter i butikken eller på gata; i sum mennesker som fyller livet til og omgir den usynlige jeg-fortelleren. Styrken i tekstene hviler først og fremst på synsvinkelgrepet, men i stor grad også på det presise, skarpskårne språket som i sin realistiske, avpoetisert ordbruk gir fortellingene psykologisk formidlingskraft. Ingen av de trettitalls fortellingene overstiger mer enn to sider, men Thomas J.R.Marthinsen makter likevel å skape et minidrama og et personportrett i hvert eneste kapittel. Jeg er imponert. Her har vi en fullblods forfatter allerede. Spennende å se hvordan han utvikler seg videre.

© Tønbergs Blad 2010.

11 kommentarer:

Lille søster sa...

Dette var bra! Gratulerer!

Anonym sa...

d r synd dem ikke kan skrive årntli da for d r jo ei fin anmeldelse men atte blir jo litt forstyrra av atte rem ikke kan stave rønken jaja bra var det jo allikevel grattis

Jeg har så vidt begynt på boka di, men jeg liker det lille jeg har lest så langt. Gleder meg til fortsettelsen.


VK

Thomas sa...

Takk, Lille Søster! Og VK, så kult å høre! Til gjengjeld gleder jeg meg veldig til å høre hva du mener om dem, når du blir ferdig!

Midifila sa...

Grattis med den, Thomas! Artig!

Thomas sa...

Takk skal du ha, Midifila!

Anonym sa...

HURRA, JUHLIN!!!!:)
A

Thomas sa...

Takk, G.! =)

Mudern sa...

Så moro, Thomas!!!!
Jeg gleder meg på dine vegne;)

Solgunn sa...

Gratulerer - og at du som debutant får så god kritikk er jo helt fantastisk!

Thomas sa...

Takk, muttern. =) Og takk, Solgunn!

Helene sa...

Gratulerer med gode kritikker, Thomas! Så gøy!

Hei!

Her skriver forfatteren og journalisten Thomas J.R. Marthinsen. Oppvokst i Sandefjord, bosatt i Danmark. Skriver nyhetsbrevet Hundre prosent.

Arkiv

Arkivet fra 2004 til
2007 er tatt av lufta.


Drevet av Blogger.
Kjøp Selvportrett ved gravstøtte hos haugenbok.no!
Kjøp 'Du' som e-bok hos haugenbok.no!
Klikk for å lese hva folk har sagt om bøkene mine!
La oss snakke om 22. juli av Thomas J.R. Marthinsen
"La oss snakke om 22. juli" er en sakprosabok for barn som handler om terrorangrepene 22. juli 2011. Målgruppe? 9-99 år.

Superpopulært: