tirsdag, mai 27, 2008

Hvilken bok duger om 50 år?

Fra mitt midlertidige eksil i Sandefjord, dukket det opp en mulighet til å gjøre noe for Dagbladets kultursider i anledning Litteraturfestivalen på Lillehammer. Jeg spurte noen av forfatterne her i landet: Hvilken bok du selv har lest tror du fortsatt vil leses om femti år? Hvis du ikke har kjøpt avisa ennå, kan du se en faksimile av sidene her:



9 kommentarer:

Tom-Oslo sa...

Eneste boken som duger om 50 år er

-Lommeboka

Thomas sa...

Det er vel et litt pessimistisk syn, Tom-Oslo?

Anonym sa...

Spørsmålet bør være, slik flere av intervjuobjektene er inne på, hvilken nåtidig samtidsbok som fortsatt lever og leses om 50 år. Det er lite abrakadabra over svar som tar for seg filosofiske eller religiøse grunntekster, eller som peker på forfattere som alt har blitt lest i 100 eller 200 år.

Jeg tror vi kan fastslå at Erlend Loe og Ari Behn er bortgjemt og vekkglemt om 50 år fra nå. Jeg blir ikke overrasket om dette gjelder også Jan Kjærstad og - og dette vil mange krangle på - Dag Solstad.

Gert Nygårdshaug, derimot, leses formodentlig av langt flere i sin ettertid enn sin samtid. I hvert fall om folket vet sitt eget beste, et bevissthetsnivå de gjerne trenger 50 år på å nå.

VK

Thomas sa...

Jeg er enig med deg i at det er lite abrakadabra over mange av svarene her; det er noe selvsagt over det å velge en bok som har overlevd hittil.

Men jeg er ikke enig med deg når det gjelder Gert Nygårdshaug, eller jo, men ikke når det gjelder skriveferdighetene hans, bare historiene. De duger og duger og duger. Det er bare så synd at det er akkurat ham som har fortalt dem. Det har han jo forsåvidt sagt selv mange ganger, at selve skriveprosessen faller ham tungt for hjertet, det er det å bedrive research som taler til ham.

Et av svarene over har jeg spesielt sansen for (og jeg innser nå mens jeg skriver dette, at jeg sitter her og klassifiserer mine egne intervjuobjekter, men det må vel være lov): Hanne Ørstaviks svar. Det er det modigste av dem alle. Og det har jeg sagt til henne.

murrik sa...

jeg vet ikke hvem hanne ørstavik er, men hun virker som en klovn.

det virker som de fleste tar utgangspunkt i at verden om femti år er den samme som i dag, slik blir det dårlige svar av.

Thomas sa...

Du burde lese noe av henne, hun er god!

Og det hun sier, er vel at hun håper boka hennes fortsatt kan stå seg (selv om verden går til grunne og gjenoppstår som noe annet)?

Lasse sa...

Så dette på trykk, Thomas, trivelig sak. Enig i at Ørstavik er modig. Hvis Nygårdshaug leses mer enn Solstad om 50 år er jeg rimelig sikker på at Frp styrer landet også, og i så tilfelle bor ikke jeg her lenger...

Anonym sa...

Hvis Nygårdshaug leses av mange nok de kommende femti år, er det liten grunn til å tro at Fremskrittspartiet vil styre landet i 2058.

For øvrig er utgangspunktet for artikkelen et spørsmål om bøkers relevans, og ikke en etterlysning av klarsynte spådommer om forfatternes fanskare i framtida.


VK

Thomas sa...

Enig der, VK, men bare nesten: Det er jo først om folk tar til seg noe av det Nygårdshaug forsøker å minne oss om, at det kan bli snakk om minimal Frp-dominans.

Hei!

Her skriver forfatteren og journalisten Thomas J.R. Marthinsen. Oppvokst i Sandefjord, bosatt i på Fyn i Danmark. Skriver nyhetsbrevet Hundre prosent.


Siste utgivelse: "Vi" (2023)

Arkiv

Arkivet fra 2004 til
2007 er tatt av lufta.


Drevet av Blogger.
Kjøp Selvportrett ved gravstøtte hos haugenbok.no!
Kjøp 'Du' som e-bok hos haugenbok.no!
Klikk for å lese hva folk har sagt om bøkene mine!
La oss snakke om 22. juli av Thomas J.R. Marthinsen
"Vi" er en novellesamling. På nynorsk. Nettopp utkommet!
La oss snakke om 22. juli av Thomas J.R. Marthinsen
La oss snakke om 22. juli av Thomas J.R. Marthinsen

"La oss snakke om 22. juli" er en sakprosabok for barn som handler om terrorangrepene 22. juli 2011. Målgruppe? 9-99 år.